Uuden pelaajan pikaopas

Sivulle kootut kysymykset on kerätty uusilta pelaajilta. Niiden tarkoitus on opastaa pelissä alkuun.  Jos kaipaat vastausta johonkin kysymykseen, lähetä meille palautetta.

 

Ovatko XM ja AP sama asia tai toisiinsa sidoksissa?

Eivät ole.

AP: action points, kokemuspisteet. Tarvitset sitä edetäksesi leveleillä. Levelöintiin tarvittavan energian määrä noin tuplaantuu taso tasolta. Lisäksi ylemmillä tasoilla tarvitaan mitaleita levelöitymiseen. Kaikki pelin aktiviteetit kasvattavat myös yhtä tai useampaa mitalia, joten häkkää, glyyffaa, lataa, pommita ja valloita niin paljon kuin voit. Myös käveleminen skanneri auki kasvattaa Trekker-mitalia.

XM: Exotic Material, portaalien ympärillä kimaltavaa ainetta, joka täyttää skannerisi XM-palkkia. Kaikki mitä teet kuluttaa XM:ää. Power Cube sisältää tätä paketissa. XM on käytännössä “energiaa”, jota tarvitset pelaamiseen.

 

Miten saa AP:ta?

 • Häkkäämällä (Hack) vihollisportaalin (100 AP), omasta tai neutraalista ei saa AP:ta
 • Lataamalla (Recharge) oman joukkueen portaalin joko vierestä tai etäältä portaaliavaimen avulla (10 AP/painallus)
 • Valloittamalla (Capture) portaalin lisäämällä ensimmäisen resonaattorin tyhjään portaaliin (500 AP)
 • Lisäämällä resonaattorin portaalin tyhjälle paikalle (125 AP)
 • Tuhoamalla resonaattorin vihollisportaalista (75 AP)
 • Lisäämällä viimeisen (8.) resonaattorin portaalin tyhjälle paikalle (250 AP)
 • Päivittämällä toisen agentin resonaattorin portaalissa (65 AP), omasta ei saa AP:ta
 • Tekemällä linkin kahden portaalin välille (313 AP)
 • Tuhoamalla linkin (kaatamalla portaalin tai vähentäen riittävästi resonaattoreita jolloin linkki tippuu) (750 AP)
 • Rakentamalla fieldin kolmen portaalin välille (Control Field) (1250 AP)
 • Tuhoamalla fieldin (750 AP)
 • Lisäämällä MODin portaaliin (125 AP)
 • Ehdotettu portaali hyväksytään (2000 AP)
 • Uusi kuva portaaliin hyväksytään (500 AP)
 • Uusi agentti rekrytoitu (hyväksyy skannerista lähetetyn kutsulinkin ja pelaa vähintään tasolle 3) (3000 AP
 • Lisäksi portaalin onnistuneesta glyyfauksesta (paina pitkään Hack-nappulaa ja saat muistipelin auki) voi saada lisä-AP:ta nopeuden ja onnistuneen kuvion perusteella. Kuvioiden määrä riippuu omasta ja portaalin tasosta.

Voiko jotenkin saada enemmän,  useammin tai paremmin tavaraa?

Glyyfaaminen

Portaalinäkymässä voi painaa pitkään “hack”-nappia jolloin avautuu muistipelin tapainen glyyfaamiseksi kutsuttu minipeli.

Glyyfaamalla voi saada merkittävästi enemmän tavaraa kuin pikahackilla, jopa silloin, jos kaikki glyyfit eivät mene oikein. Glyyfipelissä on kolme vaihetta:

 1. Command channel -aukeaa. Voit piirtää tähän ikkunaan komentoparin: More/Less (enemmän avaimia / ei avaimia) ja Simple/Complex (hitaammin/nopeammin). Komennon voi ehtiessään vaihtaa, aina viimeinen kummastakin parista on voimassa. Välttämättä ei tarvitse piirtää mitään.
 2. Peli näyttää glyyfisarjan (“fraasin”). Kuvioita tulee 1 – 5 sen mukaan, minkätasoinen portaali on. Glyphaa vaikka ensin lvl 1
 3. Piirrä annettu glyyfisarja oikeassa järjestyksessä 15 sekunnin aikana.

Simple/More vaikuttavat vain siihen, kuinka kauan glyyfisarja näytetään, tavoiteaika 15 sekuntia piirtämiseen on kaikilla nopeuksilla. Vasemmassa alakulmassa on “redo”-nappi, jolla voi väärin piirrettyjä glyyfeja perua ja ylhäällä on näkymä siihen, monettako glyyfia ollaan piirtämässä. Kuvioita tulee 1 – 5 sen mukaan, minkätasoinen portaali on. Glyphaa vaikka ensin lvl 1 -portaalia, niin pääset juoneen kiinni!

Lisätietoa glyyfeistä http://glyphtionary.com/

Modien käyttö

Useammin tavaraa voi saada “Heat Sink” -modilla ja enemmän hackayskertoja voi saada “multihack”-modilla. ITO Transmuter (+/-) -modit vaikuttavat saatavien tavaroiden laatuun siten, että plus-modilla ei saa pommeja ja miinus-modilla ei saa resonaattoreita.

 

Voinko saada useamman samanlaisen avaimen?

Jos pelaat pikahackeilla, avaimien saaminen on hankalaa, kun pitää aina laittaa avain invistä joko kapseliin tai maahan. Pelilogiikka ei oletuksena anna uutta avainta, jos invissä avain kyseiseen portaaliin on.

Käytännössä voi lähes aina glyyfata lisää (glyyfipeli aukeaa portaalinäkymästä pitkällä “hack”-nappulan painalluksella). Ensimmäisessä vaiheessa glyyfipeliä on “Command Channel”, johon voi syöttää glyyfin “More”, jolloin peli tietää, että haluat avaimen. Jos glyyfisarja menee oikein, on mahdollusta saada jopa 1-3 ekstra-avainta normaalin avaimen lisäksi. Aina portaalista ei toki avainta saa onnistuneen glyyfauksenkaan jälkeen, valitettavasti. Epäonnistunut sarjakin antaa yleensä vähintään yhden avaimen. Jos modipaikkoja on vapaana eikä portaali tarvitse lisää kilpiä voit yrittää uudelleen käyttämällä Heat Sink modia.

 

Miten fieldata fiksusti ja tehokkaasti?

Pari tärkeää pointtia alkuun: fieldaamiseen tarvitsee avaimia, eli jos ensimmäisellä glyyfilla uuteen portaaliin tulee 0 tai 1 avainta, kannattaa yleensä lisätä portaaliin modiksi joko common tai rare heatsink ja glyyfata uudelleen. Jos laittaa ns. Command Channeliin glyyfin “more”, voi saada lisää avaimia.

Fieldikolmioon neljännestä portaalista linkatessa kannattaa lähin “kärki” linkata viimeisenä, koska silloin tulee tehneeksi kaksi fieldiä yhdellä linkillä ja kolmella linkillä valmiiseen pohjakolmioon saa kolme fieldiä aikaiseksi. Seuraavasta portaalista “jonossa” voi tehdä saman, jos “pohjalinkin” päihin riittää avaimia. Kannattaa muistaa, että yhdellä uudella linkillä voi tehdä kerralla korkeintaan kaksi kenttää, joten loput kenttäehdokkaat jäävät tyhjiksi kentiksi.

Kerrosten maksimoimiseen on kaksi muutakin algoritmia: fanfield ja cobweb. Molemmat ovat pienellä harjoittelulla opittavissa niin, ettei jokaista linkkiä tarvitse etukäteen suunnitella ja ajatteluun löytyy hyvät vaihe-vaiheelta ohjeet YouTubesta englanniksi.

 

Miten edetä pelissä jos oma kotiseutu on täysin vihreä eikä muutosta tilanteeseen näy?

Jos kotiseutu on pysyvästi vihreä eikä tilanteeseen näy muutosta, löytyy ainakin seuraavia vaihtoehtoja tilanteesta riippuen:

 1. Jos olet alueen ainoa pelaaja, ensimmäinen sääntö on olla lataamatta alueen portaaleja. Sen jälkeen mieti haluatko tekemistä joka päivälle. Jos haluat, rakenna aluetta vaiheittain viikon eri päivinä, jotta joka päivälle riittää uutta tekemistä.
 2. Jos et, voit vaikka opetella optimoimaan portaalien linkkausta valtaamalla alueen sen pudottua ja linkkaamalla sen niin että saat siitä mahdollisimman paljon kenttiä ja samalla APta.
 3. Jos alueella on suurempi määrä saman puolen pelaajia, yritä päästä kontaktiin muiden alueen pelaajien kanssa ja tehkää vaikka aluejakoa tai sopikaa päiviä minä kuka mitäkin tekee. Näin kaikki pääsevät pelaamaan.
 4. Yritä kerätä omalta vihreältä alueeltasi mahdollisimman paljon burstereita, ultria ja resonaattoreita ja tee vierailu jollekin alueelle, jossa on paljon sinistä.

 

Kuinka käytän aseita Ingressissä?

Pelissä on kolmenlaisia aseita, burstereita (XP, burstit), ultria (U) sekä “viruksia” (Jarvis, Ada). Voit käyttää oman tasosi mukaisia tai pienempiä burstereita ja ultria.  Aseita tarvitset vastapuolen värissä olevien portaalien neutraloimiseen.

Bursteilla saat aikaan laajaa tuhoa portaalin eri puolilla sijaitseville resonaattoreille  ja portaalin modeille. Ultrat ovat tehokkaita tuhoamaan juuri siinä kohdassa, missä kolmiosi scannerissa on. Aseet ovat käytännössä lähes yhtä tehokkaita niiden tasosta riippumatta, suurempitasoisilla on vain isompi ulottuvuus (range).

Aseiden käyttö kuluttaa paitsi niitä itseään myös XM:ää varastostasi. Saatat siis joutua lataamaan itsellesi lisää energiaa power cubeista. Lisäksi tietyt modit saattavat “iskeä takaisin” ja viedä sinulta energiaa. Pidä siis power cubeja saatavilla, jos sinun on ehdottomasti saatava tietty portaali neutraloitua. Asevalikossa näkyy listattuna aseiden lisäksi myös kuutiot, ja voit ladata energiaa suoraan sieltä, niin kauan kuin sinulla on XM:ää palkissa jäljellä. Kun XM-varastosi loppuu, palkki katoaa ja tarvitset cuben käyttöösi.

Aseiden käyttövinkkejä

Portaalin taso, kasiresojen sijainti, modit sekä linkkien määrä vaikuttavat siihen, mitä aseita kannattaa käyttää ja milloin voit pärjätä pienilläkin pommeilla. Jos portaaleja on useita vierekkäin, burstit ovat yleensä paras tai taloudellisin vaihtoehto. Jos sinulla on vain vähän bursteja ja paljon ultria, kannattaa ultrata modit pois ensin.

Ampuminen  tapahtuu painamalla aseen valittuasi “fire”. Voit painaa nappia lyhyesti ja nopeasti tai tehokkaammin pitämällä sitä pari sekuntia pohjassa. Pohjassa hetken pitämällä rengas kutistuu pisteeksi ja teho kasvaa. Tehon kasvaminen näkyy prosentteina, enimmillään sitä voi lisätä 20 %. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin.  Tehokkaimmin saat tuhoa aikaan seisomalla portaalin tai yksittäisen resonaattorin keskellä tai burstatessa myös sellaisen välittömässä läheisyydessä. Kasilevelin bursteilla saat kyllä heikomman tason portaalin alas kauempaakin, jos esimerkiksi portaalin rangelle ei pääse. Portaalista lähtevät linkit tippuvat, kun siellä on kaksi resonaattoria jäljellä.

Jos portaali on suojattu hyvin ja pääset sen keskelle, modien ultraaminen nopeuttaa kaatamista ja säästää bursteja. Ultriakin kannattaa ampua painamalla fire-nappulaa pitkään. Kilpien eli shieldien irrottua portaalista häviää “kupla” ympäriltä. Voit myös katsoa modien tilanteen portaalin “mod statuksesta”. Ultrattuasi haluamasi modit pois, aloita burstaaminen. Joissain tilanteissa ultralla voi myös ampua yksittäisiä resonaattoreita pois, silloin sinun on oltava ammuttavan resonaattorin päällä.

 

Miten latauksella voi estää tai haitata portaalin kaatamista?

Jos burstit eivät ampuessasi tunnu tehoavan tai portaalista lähtevät fieldit saavat haalistuttuaan värinsä takaisin, vastapuoli lataa portaalia. Voit varmistua tästä tarkistamalla portaalista “deploy status” resonaattorien xm-tasot. Jos resonaattorit ovat “täynnä” ampumisestasi huolimatta, joku lataa portaalia. Vastaavasti voit itse ladata portaalia tai yksittäisiä resoja, jos huomaat, että portaaliin hyökätään.

Portaalin loppuun palaminen, mitä se on ja kauanko joudun odottelemaan?

Voit häkätä portaalin ilman modeja neljän tunnin aikana neljä kertaa. Laskuri nollautuu neljän tunnin kuluttua ensimmäisestä häkkäyksestä, riippumatta sitä seuraavien ajankohdasta. Voit kuitenkin lisätä häkkäysmahdollisuuksia käyttämällä modeja portaalissa. Muistathan, että yksi pelaaja voi lisätä vain kaksi modia portaaliin!

Heat Sink

Heat Sink nollaa häkkäysajan ja -määrät. Heat Sink kannattaa lisätä siis joko kun olet häkännyt portaalin jo neljä kertaa ja haluat lisäkerran tai jos esim. tarvitset oikein nopeasti useampia avaimia, jolloin voit glyyfata portaalin saman tien kaksi ylimääräistä kertaa (glyyfi morella – modi – glyyfi morella – modi – glyyfi morella).

Heat Sink nollaa ajan vain sinulle, se ei siis auta kaveria ajan nollaamisessa, mutta sen sijaan se lyhentää kaikille häkkäysten välistä aikaa, sitä enemmän, mitä harvinaisempaa Heat Sinkiä käytät.

Multi-Hack

Multi-Hack antaa lisää häkkäyskertoja portaalille saman neljän tunnin aikana, sitä enemmän, mitä harvinaisemmasta modista on kyse.

 

Miten Ada ja Jarvis toimivat?

Pelissä on kaksi “virusta”: ADA ja Jarvis. ADA voi kääntää vihreän portaalin siniseksi ja Jarvis toiseen suuntaan.

Ihan pienen tason pelaaja ei voi virustaa kaikkia mahdollisia portaaleita. Perusnyrkkisääntö on, että voi virustaa maksimissaan yhden levelin omaa leveliä korkeamman portaalin (L3 pelaaja L4 portaalin ja L6 pelaaja L7 portaalin). Tämä johtuu siitä, että virustaminen kuluttaa XM:aa ja se ei alle L8 pelaajilla riitä kaikenkokoisten portaalien virustamiseen. Jos XM ei riitä viruksen käyttöön, käytetty virus ei mene hukkaan, vaan palaa inviin jonkin ajan kuluttua.

Jos sininen pelaaja käyttää ADA-viruksen, ihan kaikki resonaattorit ja modit tulevat hänen nimiinsä ja toiset pelaajat voivat sitten korottaa portaaln tasoa päivittämällä resonaattorit suurempiin. Vihreän pelaajan käyttämä ADA-virus saa kaikki resonaattorit ja modit menemään käyttäjänimen “_ADA_” omistukseen.

Jos sininen pelaaja käyttää Jarvis-viruksen, tulee resonaattoreiden ja modien omistajaksi “Jarvis” ja vihreän pelaajan käyttämä Jarvis-virus muuttaa kaikki resonaattorit ja modit hänen omiin nimiiinsä.

Viruksen käyttämishetkestä käynnistyy tunnin virussuoja, jonka aikana ei voi vastavirusta käyttää. Virussuojan aikana käytetty virus katoaa invistä, vaikka portaali ei onnistukaan kääntymään toisen faktion haltuun.